Bioclimatic Indoor Swimming Pool & Tropical Garden

Votes: 2
Views: 5151
Previous Next

This project proposes the construction of a public leisure centre, which consists of a tropical garden and an indoor swimming pool, both within the same enclosure, so the installations can be enjoyed all through the year.

In order to define a unique and compact volume, an organic form with its own identity was chosen during the enclosure’s conceptual design phase. This volume needed to meet several requirements as the enclosure’s configuration should adequately integrate the different uses for which the enclosure is projected (garden – hall - swimming pool), It should be structurally and economically feasible, there should be enough light in the garden and it should be singular and efficient in its structure.

This project shows the increasingly regular trend towards integrating nature with leisure society and culture. It should also be noted that the enclosure ins based in nature and sustainable development.

Different techniques of bio-climatic architecture have been applied, ranging from material selection (mostly steel, 100% reusable and glass), to the use of mathematical models to stablish the optimal orientation, solar panels for heating an swimming pool acclimation, crossed ventilation, water reuses for garden irrigation, no chemical water treatments in swimming, etc.

The complex aspires to be a public space open to citizens. Besides the indoor swimming pool and the garden, the "peanut" includes a "nature classroom" in the garden zone, and a exhibition and conference room. It should be noted that whole building was projected to be accessible, according to handicapped regulations.

After several trials, a shape was found which met all of these requirements: a peanut shell. As will be explained the resulting form allows the different uses to be continuously independent A zone for the garden, a different one for the swimming pool and an intermediate one which serves as exchanger between them. A large glass surface would allow the light into the garden, creating the proper micro-climate; a relationship would be established between the external environment and the other spaces. Building the structure is technically feasible. The solutions are known.

After actions identification, efforts calculation and profile assignation optimization, the resulting structure turns out to be very light and with remarkably. 161 m tall, between 73,65 m and 44,47 m of light and a coronation height between 24,52 m and 13,25 m, the cover has a surface of 11.290 m2

The structure leans discretely on a perimeter wall which also serves as foundations and container of the enclosure's different areas. The inner space includes approximately 9230 m2 in plant, in 3 levels: 3290 m2 for the swimming pool zone, 1441 m2 for the hall and access walkways and more than 4500 m2 for the garden. For the structural resolution of the surface, it is decided on a continuous reticular metallic structure, completely diaphanous, closed, glazed and made in its totality by CHS tubular steel profiles, with a steel ratio of Steel ratio: 17,29 Kg/m2 [3.53 lbf/ft2].

Voting

Voting is closed!

  • ABOUT THE ENTRANT

  • Name:
    Eduardo Fernandez Lacruz
  • Type of entry:
    individual
  • Profession:
    Engineer/Designer
  • Number of times previously entering contest:
    1
  • Eduardo's favorite design and analysis tools:
    Ansys & SolidWorks
  • For managing CAD data Eduardo's company uses:
    None
  • Eduardo's hobbies and activities:
    Gastronomy, photography, cinema and computers
  • Software used for this entry:
    Autocad, SketchUp, Rhinoceros
  • Patent status:
    none